Uitleg

Stapsgewijs bieden

De biedmethode is te vergelijken met die op eBay. Je moet eerst een account aanmaken, voordat je kunt bieden op een boek.

Jouw bod wordt steeds vergeleken met dat van andere bieders. Wanneer je wordt overboden, wordt automatisch voor jou verder geboden tot je maximum bod. Hiervoor wordt jouw bod steeds stapsgewijs verhoogd (eerst met stappen van € 0,50) en alleen met zoveel als nodig is om jouw positie als hoogste bieder te behouden.

Let op: iedere bieding is definitief. Het is niet mogelijk om jouw bod op een kavel in te trekken.

Hoe automatisch bieden werkt

 1. Als je een bod plaatst, voer je het maximum bedrag in dat je wilt betalen voor het boek.
 2. Andere bieders weten niet wat jouw maximum bod is. We bieden namens jou met behulp van een automatische bodverhoging (vanaf € 0,50) die op het huidige hoogste bod is gebaseerd. We blijven bieden totdat je de hoogste bieder bent (tot aan je maximum bod).
 3. Als een andere bieder een hoger maximum bod uitbrengt, stellen we je hiervan op de hoogte. Je kunt dan een nieuw bod uitbrengen. Je maximum bod blijft geheim totdat een andere bieder een hoger bod uitbrengt.

Voorbeeld

 1. Een boek wordt aangeboden, het minimum bod is € 2,00.
 2. Joyce brengt een maximum bod van € 3,00 uit op het boek. Joyce wordt met € 2,00 de hoogste bieder. Het minimum bod wordt € 2,50. Haar maximum bod blijft geheim voor andere bieders.
 3. Kees brengt een maximum bod van € 2,50 uit op het boek. Dat is niet voldoende: het bod van Joyce wordt automatisch verhoogd naar € 3,00. Joyce blijft hiermee de hoogste bieder.
 4. Het minimum bod is nu € 3,50. Kees brengt nu een maximum bod van € 4,00 uit op het boek. Kees wordt met € 3,50 de hoogste bieder en het minimum bod is nu € 4,00. Joyce ontvangt een e-mail met het bericht dat zij is overboden.
 5. Joyce probeert het nog een keer met een maximum bod van € 4,00. Dat is niet voldoende: het bod van Kees wordt automatisch verhoogd naar zijn maximum van € 4,00. Kees blijft de hoogste bieder.
 6. Als de veiling eindigt, ontvangt de winnaar (in dit geval Kees) een e-mail waarin staat dat hij/zij het boek gewonnen hebt. Hierna zal de veilingmeester de gewonnen boeken per winnaar verzamelen en per e-mail een verzamelfactuur sturen waarop ook de verzendkosten staan vermeld.
 7. De boeken worden verzonden als deze factuur is voldaan.

Biedingsgeschiedenis

Bij elk boek kun je bij Geschiedenis zien wat er is geboden en door wie.

Bod stappen

 1. Tot € 10,00 euro is de volgende stap € 0,50.
 2. Vanaf € 10,00 tot € 100,00 is de volgende stap € 1,00.
 3. Vanaf € 100,00 tot € 500 is de volgende stap € 2,00.
 4. Vanaf € 500,00 tot € 1000,00 is de volgende stap € 10,00.
 5. Vanaf € 1000,00 is de volgende stap € 100,00

Anti-sniping

We willen voorkomen dat iemand een paar seconden voor het einde van de veiling nog gauw een bod plaatst en daarmee de andere geïnteresseerden buiten spel zet (dit wordt ook wel veiling ‘sniping’ genoemd). Als binnen vijf minuten voor het einde van de veiling een bod geplaatst wordt, zal de veiling automatisch met vijf minuten verlengd worden. Hierdoor hebben alle bieders de mogelijkheid om nog te reageren op dit late bod.